Minimalisme

De laatste tijd ben ik nogal geïnteresseerd in minimalisme. Met minder spullen meer genieten. Daarom las ik onlangs twee boeken over een bewuster en duurzamer leven waarbij wat je bezit een kleinere rol speelt. Er zijn zeker onderdelen uit de boeken van Jelle Derckx en Dennis Storm die ik dagelijks toe wil gaan passen.

Dik een jaar geleden leek het alsof ik Ibiza tijdelijk zou verlaten, voor een goede reden, dat wel. Ik wilde met mijn gezin een aantal maanden rond gaan trekken in een camper door Europa. Een mooi plan, wat in de praktijk fors tegenviel gezien de pech die we hebben gehad met de camper, maar dat terzijde. Voordat we zouden vertrekken met de camper moesten we al onze bezittingen kritisch onder de loep nemen. In een camper heb je namelijk heel weinig ruimte dus we zouden alleen kleding en gebruiksproducten meenemen die echt noodzakelijk zijn. We hebben vlak voor vertrek heel veel spullen verkocht en kleding weggegeven. En dat voelde eigenlijk heel goed!

En ook nadat we weer in een appartement gingen wonen wat niet heel groot is, bleven we kritisch op de spullen die we houden en weggeven of verkopen. Het niet hebben van een rommelzolder of overbodige spullen geeft best rust kan ik je vertellen.

In het boek ‘Weg ermee’ van Dennis Storm vertelt hij over zijn keuze om zijn huis in te richten zoals een hotelkamer, waar hij veel tijd doorbracht tijdens het maken van zijn reisprogramma’s. Het hoogst noodzakelijke staat erin en je hebt een koffer bij je met de spullen die je echt nodig hebt. Geen overbodige fratsen in het zicht maar wel comfortabel en huiselijk. Het is een heel praktisch boek waarin hij heel duidelijk voorbeelden noemt van het minimaliseren van zijn leven. Minder duur wonen, daardoor meer waardevolle vrije tijd en minder druk om hard te werken. Kortom een betere kwaliteit van leven waarbij je je richt op hetgeen dat echt belangrijk is.

Minder duur wonen, daardoor meer waardevolle vrije tijd en minder druk om hard te werken. Kortom een betere kwaliteit van leven waarbij je je richt op hetgeen dat echt belangrijk is.

Jelle Derckx gaat in zijn boek ‘Verlangen naar minder’ nog een stapje verder. Hij deelt zijn levensverhaal en de stappen die hij nam om een bewuster en duurzamer leven te leiden. Hij laat zich inspireren door vele grote filosofen die ook kozen voor een gelukkiger leven met minder spullen en vooral met een duidelijkere focus van wat echt belangrijk is in het leven. Jelle is vrij fanatiek met een missie om in totaal maximaal 100 spullen in je bezit te hebben. Ik geloof niet dat je dat perse na hoeft te streven maar je kunt zeker bewustere keuzes maken en hebt minder nodig dan je denkt. Een goed boek met hele praktische tips en vraagstukken waar je zelf mee aan de slag kunt.

Wat ik ervan op gestoken heb is dat ik duurzamere keuzes wil maken als het gaat om nieuwe spullen kopen. Geen wegwerpkwaliteit meer van kleding maar ook niet van gebruiksartikelen. Denk aan houten speelgoed in plaats van speelgoed dat na een paar keer gebruik al kapot is. Ik ben toevallig ook dol op tweedehands spullen scoren op Marktplaats (ja ook vanaf Ibiza). Daarnaast is me vooral bijgebleven dat ik mijn focus echt duidelijk moet richten op hetgeen dat ik belangrijk vindt. De rest verdient het niet om teveel aandacht te krijgen. Hoe lastig het soms ook is, de lessen uit deze boeken helpen mij hopelijk regelmatig herinneren aan het maken van verstandige en bewuste keuzes waar ik gelukkig van word en de wereld een stukje beter.

Geen reactie's

Geef een reactie